Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ


Μια ακόμη κατάσταση που αφορά το μέλλον της ενδοχώρας μας και θελημένα αποσιωπάται είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.
Όσοι πολίτες βλέπουν ειδήσεις, τις ολιγόλεπτες πραγματικές ειδήσεις και όχι τα <σκουπίδια> θα έχουν δει τι συμβαίνει στην Ιταλία..
Δρόμοι, αυλές σχολείων, εκκλησιών και νοσοκομείων, γήπεδα καλυμμένα από σκουπίδια 6 μηνών και ανικανότητα δεκαετιών.
Φυσικά ο Έλληνας διερωτάται <μα καλά, δεν έχουν ποτάμια ,ρεματιές, φαράγγια ?>.
Κάποτε είχαν και αυτοί, μα μετά από δεκαετίες άρρωστης σχέσης πολιτών με κόμματα και πολιτικούς ,που είχε σαν αποτέλεσμα την χρησιμοποίηση της φύσης σαν τρύπα βόθρου τώρα απλά εκεί τελείωσαν οι τρύπες, για πάντα..
Μπαζωθήκαν τα πάντα, η φύση είναι πλέον επίπεδη.
Φυσικά αυτό θα συμβεί σε όλoν τον Δυτικό Πολιτισμό αλλά και στον τρίτο κόσμο που εδώ και δεκαετίες υπάρχουν κράτη με δικτατορικά καθεστώτα, τα οποία μας δίνουν πάμφθηνες πρώτες ύλες πετρέλαιο, διαμάντια, ξυλεία ,έτσι ώστε να καταναλώνουμε άνετα δημιουργώντας σκουπίδια, σε αντάλλαγμα των δικών μας υπέρ-ρυπογόνων παλαιών αυτοκινήτων ληγμένων φαρμάκων, όλων των επικινδύνων τοξικών αποβλήτων και φυσικά την διατήρηση των ιδίων των δικτατόρων στην εξουσία.
Κάθε δυτικοευρωπαίος δημιουργεί 550 κιλά σκουπίδια ετησίως.
Υπάρχουν εκατοντάδες Ευρωπαϊκοί δήμοι που ανακυκλώνουν το 70% των απορριμμάτων και το υπόλοιπο 30% το καίνε σε ειδικά εργοστάσια παράγοντας πάμφθηνη ηλεκτρική ενέργεια και μέλλον για τους δημότες τους.
Αποτέλεσμα η Κοπεγχάγη έχει μικρότερους χώρους σκουπιδιών από το Ηράκλειο, η Βενετιά παράγει το ήμιση της ενέργειας της από την καύση τους αλλά το κυριότερο παράγουν ενεργούς πολίτες.
Εδώ με ευρωπαϊκά χρήματα και χωρίς πληροφόρηση έγινε κάτι μονό για το ξέπλυμα συνείδησης των Δημοτικών αρχόντων μας.
Εξαίρεση ο Δήμος Ελευσίνας που ανακυκλώνει ήδη το 35% , με πρόγραμμα 2 ετών, δείχνοντας μας τι σημαίνει ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ με όραμα και θέληση.
Τι πρέπει να γίνει?
Καταρχην κυριαρχεί ο κανόνας ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΩ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.
Δεν αγοράζω πλαστικά μπουκάλια νερού αλλά γυάλινα.
Δεν αγοράζω προϊόντα σε συσκευασίες τα οικιακά απόβλητα μετατρέπονται σε λίπασμα και ξαναχρησιμοποιούνται και πλήθος άλλων επιλογών.
Τα λίγα που παράγω, τα ανακυκλώνω έως και 80%.
Ανακύκλωση δεν σημαίνει ελεύθερη παραγωγή σκουπιδιών, σημαίνει επαναχρησιμοποίηση των εξ΄ ανάγκης δημιουργημένων.
Εάν δεν αντιδράσουμε σαν πολίτες θα <βουλώσει> η φύση της ενδοχώρας μας, θα αυξηθούν οι καρκίνοι και οι τερατογενέσεις τρώγοντας αιγοπρόβατα που τρέφονται με διοξίνες.
Τότε θα ρίξουμε και εμείς, όπως και στην Ιταλία, το βάρος στις αρχές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από τον καθρέπτη μας.
Στον δυτικό πολιτισμό τα σκουπίδια είναι ένδειξη πλούτου.
Λογαριάζοντας εκτός των συμβατικών απορριμμάτων και τα κοινωνικά απορρίμματα, τους εγκαταλελημενους γέροντες στα γηροκομεία και τα χωριά, τα παιδιά σε ιδρύματα και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια τα εγκαταλελημενα και κακομεταχειρισμένα ζώα στους δρόμους και στην ύπαιθρο, τότε ειδικά στην Ελλάδα είμαστε πάμπλουτοι.
Υπάρχουν αξιόπιστες και υπερδοκιμασμένες λύσεις αλλά χρειάζονται ενεργούς πολίτες και θαρραλέους πολιτικούς ,ίσως και το αντίθετο.

ΨΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ dimipsra@otenet.gr

Επιστροφή

Περισσότερα

Τι θέλει πράγματι η Χαμας (Φράουλες και αίμα)

Αυτό το κρίσιμο άρθρο του Gideon Levy δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Haaretz", την Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2014* και σκέφτηκα να το μεταφράσω


Νέα πληγή στο σώμα μας

Ξεκίνησε πάνω από την Ι.Μ Επανωσηφη η κατασκευή ενός  ακόμη έργου ΑΠΕ (σαν πρώτο τμήμα ένας αιολικός σταθμός 7 Α/Γ των 0.85 ΜΒ με σύνολο ονομαστικής παραγωγής 5.95 ΜΒ, καθώς ακριβώς δίπλα σχεδιάζονται και άλλα) και μαζί το ξεκοίλιασμα ακόμη ενός βουνού, η καταστροφή ακόμη ενός αγροτικού τοπίου, του ισχυρότερου συγκριτικού πλεονεκτήματος της ενδοχώρας και του πρωτογενή τομέα..


Έχει η Περιφέρεια Κρήτης το κουράγιο να ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό?

Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για το νέο χωροταξικό του Τουρισμού το οποίο επιτρέπει την κατασκευή τύπου ξενοδοχείων, βιλλών με γκολφ (τα ονομάζει σύνθετα καταλύματα) σε περιοχές Νατουρα 2000, δασικές, ύπαιθρο. Στην Ισπανία το ίδιο χωροταξικό άφησε βουνά από απούλητα <<σύνθετα καταλύματα>>, διέλυσε την ύπαιθρο και ήταν ο ένας από τους 2 λόγους για τους οποίους η Ισπανία χρεοκόπησε.


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

Η ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτή υπάρχει, έχει όραμα, σχεδιασμό και το κατεβάζει σε πρόγραμμα.
Για να γίνει αυτό θέλει , Τ.Α. με αρμοδιότητες και κατοίκους που συμμετέχουν και <<επιβάλλουν>>.
Αυτή η προσπάθεια έχει έναν εχθρό, την κεντρική εξουσία.
Παρόλα αυτά η κοινωνία στη Κρήτη όσο αφορούσε τα τοπικά θέματα ήταν συμπαγής ακόμη και τις φορές που ψήφιζε με αντάλλαγμα ποια χάρη θα της γινόταν, ποια μελέτη θα έκανε άνευ διαγωνισμού, ποια ποσά από την κατανάλωση νερού δεν θα πλήρωνε, πόσο τσιμέντο η άσφαλτο θα της έφερνε ο δήμος μέχρι έξω από το χωράφι του κλπ.


ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Προχθές είδα μια ταινία με τον Μαρτσέλο Μαστρογιαννη με τίτλο «κυρίες και κύριοι καληνύχτα» έτος παραγωγής 1976.
Οι διάλογοι μου γέννησαν κάποιες επιθυμίες αλλά μου έλυσαν και κάποιες απορίες και ίσως το ίδιο συμβεί και με εσάς εάν τους διαβάσετε.
Του τίτλους, στα Ιταλικά τους βρίσκετε στα παρακάτω λινκ. http://it.wikiquote.org/wiki/Signore_e_signori,_buonanotte
Το τρέιλερ στο youtube
https://www.youtube.com/watch?v=euZRB-QzK6A


design by clothmoth