Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


Είχα την τύχη ,ευρισκόμενος στην Ιταλία, να ακολουθήσω από κοντά την επίσκεψη 3-4 Μαρτίου του Οικουμενικού Πατριαρχη Βαρθολομαίου στην Τεργέστη, Γκράντο και Ακουιλέϊα να ακούσω με προσοχή τη διδασκαλεία του, να έχω μια σύντομη συζήτηση μαζί του,αλλα και να γνωρίσω από κοντά 2 σπουδαίους συνεργάτες του.
Απεδείχθη η Οικουμενικότητα του, αφού η κυρίως λειτουργία έγινε στον Ναό των Σέρβο-ορθοδόξων του Αγίου Σπυριδώνα μπροστά στις ύψιστες πολιτικές αρχές αλλά και σε εκπροσώπους και πιστούς όλων των θρησκειών.
Ο Παναγιώτατος έδωσε έμφαση σε τρεις αλήθειες τις οποίες ανέπτυξε ωμά..
Η πρώτη ότι το σχίσμα των Εκκλησιών δημιουργήθηκε λόγω διαφορών στην άσκηση εξουσίας και όχι δογματικών διαφορών.
Η δεύτερη ότι περιβάλλον και φύση είναι δώρα του θεού και πρέπει να τα διατηρήσουμε για να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές.
Ότι κάθε δημιούργημα στη φύση έχει δικαίωμα στην Αξιοπρέπεια και ότι ο Θεός έδωσε τον νου στον άνθρωπο για να έχει την ευθύνη διατήρησης αυτής της ισσοροπίας και όχι για προσωπικό όφελος.
Όλα αυτά, ξεκάθαρα γραμμένα στα Κείμενα των Αγίων Πατέρων, είναι η βάση της Οικολογίας που ο ίδιος πιστά ακολουθεί κάνοντας τον διεθνώς γνωστό ως ο «Πρασινος Πατριάρχης».
Η τρίτη, όπως υπάρχει στην Επιστολή του Αγίου Παύλου στους Ρωμαίους, στην τάση των ανθρώπων να κρίνουν τους συνανθρώπους τους αλλά και το πως θα μας κρίνει Τελικά ο Θεός.
Διαβάζοντας κατά λέξη, «όταν κρίνουμε άλλους φανερώνουμε ξεκάθαρα ότι γνωρίζουμε πολύ καλά το κακό, άρα έχουμε μια Συνείδηση, και είναι αυτή που μας καταδικάζει, ναι εμάς, όταν κάνουμε τα ίδια πράγματα».
«Πως εσύ που γνωρίζεις τον νόμο του Θεού, που διδάσκεις τους άλλους να μη τον παραβούν, τον παραβαίνεις εσύ».
Διερωτώμαι τι σκέπτεται μπροστά σε «ιερείς και χριστιανούς» που εξολοθρεύουν περιστέρια γιατί λερώνουν, προσκαλούν σε εθνικιστικά συλλαλητήρια, πετούνε τόνους φαγητών, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία.
Το σπουδαιότερο, όμως, σημείο είναι η κρίση του Θεού προς εμάς.
Θα το πω με δικά μου λόγια έτσι ώστε οι περισσότεροι να μη βρείτε δικαιολογία, της καθαρεύουσας, ώστε να μη το καταλάβετε.
Στο Θεό δεν υπάρχει προσωποληψία.
Όσοι δεν γνωρίζουν το λόγο του Θεού θα κριθούν χωρίς αυτόν, όσοι τον γνωρίζουν και αμαρτήσουν θα κριθούν από αυτόν.
Δηλαδή θα κριθούμε κατά Συνείδηση, κάτοικος της Αφρικής που λιμοκτονεί και πιστεύει στα μάγια θα κριθεί θετικά για τους σκοτωμούς ζώων για τροφή, κόψιμο δένδρων για σκεπή, θυσίες ζωών για εξευμενισμούς γιατί απλά δεν γνωρίζει τον νόμο του Χριστού και γιατί ζώα και φύση διατηρούν την αξιοπρέπεια τους μέχρι τέλους.
Ενώ ο Χριστιανός που σκοτώνει ζώα με σκυλιά και τηλεσκόπια για σπορ, τα εγκλωβίζει σε στενά κλουβιά, τα υπερτρέφει βίαια για πάχυνση και οικονομικό όφελος, τα μεταφέρει στοιβαγμένα σε φορτηγά από την Πολωνία, καίει τα δάση για να κάνει το εξοχικό του, θα κριθεί αρνητικά γιατί γνωρίζει το νόμο του Χριστού αλλά δεν τον τηρεί και γιατί φύση και ζώα και εν συνεχεία ο ίδιος ζουν χωρίς Αξιοπρέπεια.
Επίσης λέει ότι «οι ακροατές του νόμου δεν θα δικαιωθούν αλλά μόνο οι τηρητές του νόμου».
Δηλαδή όλοι εσείς πολίτες καταναλωτές που γνωρίζετε αλλά δεν τηρείτε το σωστό, κωφεύοντας, δεν θα δικαιωθείτε.
Παθητικότητα εμπρός στο πρόβλημα ισοδυναμεί με συνεργία..
Με λίγα λόγια έχει περισσότερες ελπίδες για τo Παράδεισο ένας κανίβαλος της Γουινέας παρά όλοι εμείς.
Ξέρετε,Κύριοι Χριστιανοί η αλήθεια είναι άβολη και επικίνδυνη και ο τελευταίος που την χρησιμοποίησε κατέληξε φτυμένος στον Σταυρό.

Επιστροφή

Περισσότερα

Τι θέλει πράγματι η Χαμας (Φράουλες και αίμα)

Αυτό το κρίσιμο άρθρο του Gideon Levy δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Haaretz", την Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2014* και σκέφτηκα να το μεταφράσω


Νέα πληγή στο σώμα μας

Ξεκίνησε πάνω από την Ι.Μ Επανωσηφη η κατασκευή ενός  ακόμη έργου ΑΠΕ (σαν πρώτο τμήμα ένας αιολικός σταθμός 7 Α/Γ των 0.85 ΜΒ με σύνολο ονομαστικής παραγωγής 5.95 ΜΒ, καθώς ακριβώς δίπλα σχεδιάζονται και άλλα) και μαζί το ξεκοίλιασμα ακόμη ενός βουνού, η καταστροφή ακόμη ενός αγροτικού τοπίου, του ισχυρότερου συγκριτικού πλεονεκτήματος της ενδοχώρας και του πρωτογενή τομέα..


Έχει η Περιφέρεια Κρήτης το κουράγιο να ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό?

Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για το νέο χωροταξικό του Τουρισμού το οποίο επιτρέπει την κατασκευή τύπου ξενοδοχείων, βιλλών με γκολφ (τα ονομάζει σύνθετα καταλύματα) σε περιοχές Νατουρα 2000, δασικές, ύπαιθρο. Στην Ισπανία το ίδιο χωροταξικό άφησε βουνά από απούλητα <<σύνθετα καταλύματα>>, διέλυσε την ύπαιθρο και ήταν ο ένας από τους 2 λόγους για τους οποίους η Ισπανία χρεοκόπησε.


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

Η ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτή υπάρχει, έχει όραμα, σχεδιασμό και το κατεβάζει σε πρόγραμμα.
Για να γίνει αυτό θέλει , Τ.Α. με αρμοδιότητες και κατοίκους που συμμετέχουν και <<επιβάλλουν>>.
Αυτή η προσπάθεια έχει έναν εχθρό, την κεντρική εξουσία.
Παρόλα αυτά η κοινωνία στη Κρήτη όσο αφορούσε τα τοπικά θέματα ήταν συμπαγής ακόμη και τις φορές που ψήφιζε με αντάλλαγμα ποια χάρη θα της γινόταν, ποια μελέτη θα έκανε άνευ διαγωνισμού, ποια ποσά από την κατανάλωση νερού δεν θα πλήρωνε, πόσο τσιμέντο η άσφαλτο θα της έφερνε ο δήμος μέχρι έξω από το χωράφι του κλπ.


ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Προχθές είδα μια ταινία με τον Μαρτσέλο Μαστρογιαννη με τίτλο «κυρίες και κύριοι καληνύχτα» έτος παραγωγής 1976.
Οι διάλογοι μου γέννησαν κάποιες επιθυμίες αλλά μου έλυσαν και κάποιες απορίες και ίσως το ίδιο συμβεί και με εσάς εάν τους διαβάσετε.
Του τίτλους, στα Ιταλικά τους βρίσκετε στα παρακάτω λινκ. http://it.wikiquote.org/wiki/Signore_e_signori,_buonanotte
Το τρέιλερ στο youtube
https://www.youtube.com/watch?v=euZRB-QzK6A


design by clothmoth