ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΞΕΓΥΜΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ


Την Δευτέρα 5-5-08 πραγματοποιήθηκε μια πολύ χρήσιμη περιβαλλοντική εκδήλωση με θέμα: «Βιώσιμη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων».
Πρώτη φορά είδα τόσους πολίτες να προσέρχονται για να ακούσουν πληροφορίες για το μέλλον τους.
Πρώτος μίλησε ο κος Χάρης Σμυρνιάς, Δρ. Υδρογεωλόγος, Γενικός Γραμματέας του συνδικάτου εργαζομένων στο ΙΓΜΕ ο οποίος έδωσε με πολύ καλή ισορροπία πληροφορίες χρήσιμες όσο αφορά το νερό βιολογικά , συνταγματικά και πολιτικά καταφέρνοντας με επιτυχία να παραμείνει στο θέμα της βραδιάς.
Δεύτερη μίλησε η κα Μαίρη Βιταλιώτου MSc Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων, Υπεύθυνη για θέματα προστασίας Υδάτινων Πόρων, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS η οποία σωστά και ρεαλιστικά μας είπε τι συμβαίνει και που πάμε.
Τρίτος μίλησε ο κος Γιάννης Ανδρεάδης, Δρ. Υδρογεωλόγος Περιφέρεια Κρήτης.
Μετά ήλθε η στιγμή των παρεμβάσεων .
Πρώτος μίλησε ο κος Αλαβάνος βουλευτής Ηρακλείου και τέως Πρόεδρος του Συνασπισμού με δεύτερο τον κο Τρουλινο Θεόφιλο πρόεδρο της παράταξης Δημοτική Κίνηση- Ηράκλειο Ανθρώπινη πόλη.
Σε αυτό το σημείο η βραδιά έγινε από συνενωτική και ενημερωτική , όπως αρμόζει στην Οικολογία , διαχωριστική και καταδεκτική όπως αρμόζει σε νοοτροπίες που έχουν πάει την Ελλάδα πολιτιστικά , οικονομικά και περιβαλλοντικά στον πάτο της Ε.Ε.
Ο κος Αλαβάνος χρησιμοποίησε λέξεις όπως ΕΜΕΙΣ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ συνοδευμένες από πολιτικές και κομματικές αναφορές.
Άραγε ο κος Αλαβάνος ξέρει ότι το περιβάλλον ενώνει και δεν διαχωρίζει , ξέρει ότι υπάρχουν σωστοί πολιτικοί και μάλιστα αρκετοί σε όλα τα κόμματα οι οποίοι δεν μπορούν να παράγουν περιβαλλοντικό έργο γιατί δεν είναι ενωμένοι και ότι μιλώντας έτσι υποβοηθά το ΣΥΣΤΗΜΑ το οποίο είναι υπεύθυνο για την απομόνωση αυτών των πολιτικών.
Αλλά ακόμα και εάν ήταν έτσι , ακόμη και εάν η αριστερά και ο συνασπισμός είχαν την πρωτοκαθεδρία στην περιβαλλοντική συνείδηση , τότε η ευθύνη τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και σκοπός τους πρέπει να είναι η βελτίωση της παρούσας κατάστασης και όχι η διαιώνιση της , μη καταδεικνύοντας τις διαφορές μας αλλά αναδεικνύοντας αυτά που μας ενώνουν.
Αλλά για να αναλάβεις τέτοια αποστολή πρέπει να μην έχεις αποθυμένα , να βλέπεις πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και να είσαι προσηλωμένος στους στόχους σου μη έχοντας άλλα παράλληλα ενδιαφέροντα.
Όσο αφορά τον κο Τρουλινο και αυτός χρησιμοποίησε διαχωριστικές λέξεις κατηγορώντας την τωρινή δημοτική αρχή για λάθος χειρισμούς.
Άραγε ξέρει ότι είναι οι πολίτες οι πρώτοι υπεύθυνοι για την δημιουργία σκουπιδιών και την αλόγιστη κατανάλωση νερού και όχι η δημοτική αρχή.
Αν πιαστεί στο λάθος της δημοτικής αρχής και το μεγεθύνει τότε ο ίδιος γίνεται μέρος του προβλήματος , εάν όμως μιλήσει με τεχνοκρατικά επιχειρήματα στους πολίτες , στους φορείς και στους μηχανισμούς με σκοπό να τους ενώσει τότε γίνεται μέρος της λύσης.
Παρούσα ήταν και η αντινομαρχης κα Πετρακογιωργη η οποία όταν της ζητήθηκε να κάνει παρέμβαση απήντησε ότι είναι εκεί σαν απλός πολίτης που θέλει να ενημερωθεί και όχι σαν πολιτικός.
Ίσως τελικά είναι πρόβλημα γενεών, αρκεί να μη φθάνουν οι τωρινοί νέοι πολιτικοί σε θέση πραγματικής εξουσίας στα 55 τους καμμένοι από τις διαμάχες τους με την τωρινή γενεά εξουσίας.
Πάντως βασική αρχή της Αριστεράς είναι ότι το καλό του συνόλου προέχει του προσωπικού.

ΨΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
dimipsra@otenet.gr

Επιστροφή

Περισσότερα

Τι θέλει πράγματι η Χαμας (Φράουλες και αίμα)

Αυτό το κρίσιμο άρθρο του Gideon Levy δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Haaretz", την Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2014* και σκέφτηκα να το μεταφράσω


Νέα πληγή στο σώμα μας

Ξεκίνησε πάνω από την Ι.Μ Επανωσηφη η κατασκευή ενός  ακόμη έργου ΑΠΕ (σαν πρώτο τμήμα ένας αιολικός σταθμός 7 Α/Γ των 0.85 ΜΒ με σύνολο ονομαστικής παραγωγής 5.95 ΜΒ, καθώς ακριβώς δίπλα σχεδιάζονται και άλλα) και μαζί το ξεκοίλιασμα ακόμη ενός βουνού, η καταστροφή ακόμη ενός αγροτικού τοπίου, του ισχυρότερου συγκριτικού πλεονεκτήματος της ενδοχώρας και του πρωτογενή τομέα..


Έχει η Περιφέρεια Κρήτης το κουράγιο να ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό?

Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για το νέο χωροταξικό του Τουρισμού το οποίο επιτρέπει την κατασκευή τύπου ξενοδοχείων, βιλλών με γκολφ (τα ονομάζει σύνθετα καταλύματα) σε περιοχές Νατουρα 2000, δασικές, ύπαιθρο. Στην Ισπανία το ίδιο χωροταξικό άφησε βουνά από απούλητα <<σύνθετα καταλύματα>>, διέλυσε την ύπαιθρο και ήταν ο ένας από τους 2 λόγους για τους οποίους η Ισπανία χρεοκόπησε.


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

Η ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτή υπάρχει, έχει όραμα, σχεδιασμό και το κατεβάζει σε πρόγραμμα.
Για να γίνει αυτό θέλει , Τ.Α. με αρμοδιότητες και κατοίκους που συμμετέχουν και <<επιβάλλουν>>.
Αυτή η προσπάθεια έχει έναν εχθρό, την κεντρική εξουσία.
Παρόλα αυτά η κοινωνία στη Κρήτη όσο αφορούσε τα τοπικά θέματα ήταν συμπαγής ακόμη και τις φορές που ψήφιζε με αντάλλαγμα ποια χάρη θα της γινόταν, ποια μελέτη θα έκανε άνευ διαγωνισμού, ποια ποσά από την κατανάλωση νερού δεν θα πλήρωνε, πόσο τσιμέντο η άσφαλτο θα της έφερνε ο δήμος μέχρι έξω από το χωράφι του κλπ.


ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Προχθές είδα μια ταινία με τον Μαρτσέλο Μαστρογιαννη με τίτλο «κυρίες και κύριοι καληνύχτα» έτος παραγωγής 1976.
Οι διάλογοι μου γέννησαν κάποιες επιθυμίες αλλά μου έλυσαν και κάποιες απορίες και ίσως το ίδιο συμβεί και με εσάς εάν τους διαβάσετε.
Του τίτλους, στα Ιταλικά τους βρίσκετε στα παρακάτω λινκ. http://it.wikiquote.org/wiki/Signore_e_signori,_buonanotte
Το τρέιλερ στο youtube
https://www.youtube.com/watch?v=euZRB-QzK6A


design by clothmoth