ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΓΕΝΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ


Λίγοι ξερουν,πλεον,οτι φυτα,δενδρα αγοράζουμε από τα φυτώρια και γεωπόνους(λεμονιες,ελιες,γιασεμι κλπ) είναι γενετικά τροποποιημένα (ΟΓΤ).
Οι μελέτες ,όπως και στις περιπτώσεις του καπνισματος,των κινητών και κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα.
Φυσικά αυξημένοι θάνατοι , αγρυπνίες , πονοκέφαλοι , τερατογενεσεις δεν αρκούν για τους επιστήμονες.
Όμως η φύση ,για όσους θέλουν να βλεπουν,ειναι ξεκάθαρη.
Αίγυπτος 1987.
Το παγκοσμίως καλύτερης ποιότητας, αιγυπτιακό βαμβάκι αντικατέστη με ένα ΟΓΤ βαμβάκι με εγγυησεις για μεγαλύτερη παραγωγή ,λιγότερες ασθένειες και φυτοφάρμακα.
Μετά από λίγα χρόνια η κατάσταση είχε ως εξής.
Παραγωγή σαφώς μεγαλύτερη αλλά ποιότητα χειρίστη που ισοδυναμεί με περισσοτέρους εργάτες(ψηλότερο κόστος) και χαμηλή τιμή πώλησης (λιγότερα έσοδα).
Οι πολυεθνικές αμεσως<<βοηθησαν>>χωρηγωντας αγροτικά δάνεια.
Δεν τελειώνει όμως εδώ.
Στο παραδοσιακό βαμβάκι ζούσε ένας μικροοργανισμός, ανταγωνιστής του μικροοργανισμού που ζούσε στο φοίνικα.
Εξαλείφοντας τον ένα κατέρρευσε ο εξισσοροπιτικος ανταγωνισμος που από χιλιετίες επέτρεπε σε φυτά και ανθρώπους να επιβιώνουν σε χαμηλότερους ρυθμούς.
Αποτέλεσμα ,καλλιέργειες φοινίκων και παραγωγή χουρμάδων εκμηδενιστήκαν και επιβληθη η πλήρη εξάρτηση των αγροτών με επιπλέον δάνεια για την αγορά τεραστίων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων προσπαθώντας να ξαναφερουν,ματαια,την φυσική ισσοροπια.
Χρησημοποηθηκαν 35.000 τόνοι φυτοφάρμακα ετησίως.
Στην Ινδία χιλιάδες αγρότες αυτοκτονούν κάθε χρόνο μη μπορώντας να ξεπληρώσουν τα χρέη από την αγορά φυτοφαρμάκων.
Όλος αυτός ο φαύλος κύκλος αγαπητοί αγρότες σας θυμίζει τίποτα.?
Είναι καλυτέρα ελεύθερος αγρότης χωρίς χρέη η εξαρτημένος μέγας γαιοκτήμονας?
Η μαζικότητα φέρνει εξαρτηση,ρωτηστε τους ξενοδόχους και ενασχολούμενους στον παραθεριστικό τουρισμό.
Οι πολυεθνικές βλέπουν το χωράφι σαν εργοστάσιο.
Οι ιδιαιτερότητες του μερους,των ανθρωπων,των ζωών και φυτών δεν λογαριάζονται.
Η ζωή είναι απομονωμενη,μετρανε μόνο τα νουμερα,το μέγεθος ποσότητα.
Οι μελέτες που γίνονται με έξοδα των πολυεθνικών είναι ψευδεις,οι πολιτικοί που τις δέχονται διεφθαρμένοι οι επιστήμονες που τις κάνουν πόρνες και εμείς οι προαγωγοί τους.
Αυτή η συμπεριφορά γεννά στη γη ερημους,στους αγρότες εξάρτηση και αρρώστιες και στην ανθρωπότητα κοινωνικές παθήσεις.
Αίγυπτος 1995.
Ο δωκτορ Ibrahim Abouleish μαζεύει τα συντρίμμια δημιουργώντας την ένωση SEKEM οπού 400 αγροτικές επιχειρήσεις παράγουν φυτα,δημητριακα,λινα,αιγυπτιακο βαμβάκι τυποποιημένα DEMETER, που χρησιμοποιούνται στην ιατρικη,διατροφη,ενδυση.
Το βαμβάκι δουλεύεται με το χέρι σε όλες τις φάσεις, η ποιότητα του είναι τέτοια που από αυτό δημιουργούνται κάθε είδος υφάσματα και μικρό-ίνες ,δηλαδή η βάση των μοντέρνων παντος καιρού ρούχων.
Αποτελεσμα:ενας κύκλος βιώσιμης ανάπτυξης που εκτός από το κέρδος έφερε την δημιουργία σχολείων για 300 παιδιά , σταθμούς πρώτων βοηθειών για 15.000 πολιτες,κεντρα επαγγελματικής κατάρτισης και εντατικά μαθήματα για αναλφάβητους γνωρίζοντας ότι δυνατός πολίτης ισοδύναμη με ισχυρή βιώσιμη οικονομία σε αντίθεση με τον σημερινό κανόνα πολίτης τζογαδόρος ισοδύναμη με παραμονή στην εξουσία.
Αυτός ο τρόπος διαχείρισης προϊόντος ονομάζεται βιοδυναμικος.
Στη Αίγυπτο σώθηκαν γιατί το μαστερ πλαν,ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ,οριζε τη τοπική δοκιμαστική χρήση ΟΓΤ βαμβακιού έτσι πρόλαβαν τα χειροτέρα και όχι μονο,γιατι η Αίγυπτος του φιλοαμερικανου δικτάτορα Μουμπαρακ αρνειται να εισάγει πλέον ότι ΟΓΤ προσπαθεί να της επιβληθεί.
Η αγνοία είναι επιλογή και τιμωρείται αυστηρά αλλά οποίος θέλει να δη το ουρανιο τόξο πρέπει να υποστεί τη βροχή.


ΨΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ dimipsra@otenet.gr

Επιστροφή

Περισσότερα

Τι θέλει πράγματι η Χαμας (Φράουλες και αίμα)

Αυτό το κρίσιμο άρθρο του Gideon Levy δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Haaretz", την Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2014* και σκέφτηκα να το μεταφράσω


Νέα πληγή στο σώμα μας

Ξεκίνησε πάνω από την Ι.Μ Επανωσηφη η κατασκευή ενός  ακόμη έργου ΑΠΕ (σαν πρώτο τμήμα ένας αιολικός σταθμός 7 Α/Γ των 0.85 ΜΒ με σύνολο ονομαστικής παραγωγής 5.95 ΜΒ, καθώς ακριβώς δίπλα σχεδιάζονται και άλλα) και μαζί το ξεκοίλιασμα ακόμη ενός βουνού, η καταστροφή ακόμη ενός αγροτικού τοπίου, του ισχυρότερου συγκριτικού πλεονεκτήματος της ενδοχώρας και του πρωτογενή τομέα..


Έχει η Περιφέρεια Κρήτης το κουράγιο να ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό?

Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για το νέο χωροταξικό του Τουρισμού το οποίο επιτρέπει την κατασκευή τύπου ξενοδοχείων, βιλλών με γκολφ (τα ονομάζει σύνθετα καταλύματα) σε περιοχές Νατουρα 2000, δασικές, ύπαιθρο. Στην Ισπανία το ίδιο χωροταξικό άφησε βουνά από απούλητα <<σύνθετα καταλύματα>>, διέλυσε την ύπαιθρο και ήταν ο ένας από τους 2 λόγους για τους οποίους η Ισπανία χρεοκόπησε.


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

Η ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτή υπάρχει, έχει όραμα, σχεδιασμό και το κατεβάζει σε πρόγραμμα.
Για να γίνει αυτό θέλει , Τ.Α. με αρμοδιότητες και κατοίκους που συμμετέχουν και <<επιβάλλουν>>.
Αυτή η προσπάθεια έχει έναν εχθρό, την κεντρική εξουσία.
Παρόλα αυτά η κοινωνία στη Κρήτη όσο αφορούσε τα τοπικά θέματα ήταν συμπαγής ακόμη και τις φορές που ψήφιζε με αντάλλαγμα ποια χάρη θα της γινόταν, ποια μελέτη θα έκανε άνευ διαγωνισμού, ποια ποσά από την κατανάλωση νερού δεν θα πλήρωνε, πόσο τσιμέντο η άσφαλτο θα της έφερνε ο δήμος μέχρι έξω από το χωράφι του κλπ.


ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Προχθές είδα μια ταινία με τον Μαρτσέλο Μαστρογιαννη με τίτλο «κυρίες και κύριοι καληνύχτα» έτος παραγωγής 1976.
Οι διάλογοι μου γέννησαν κάποιες επιθυμίες αλλά μου έλυσαν και κάποιες απορίες και ίσως το ίδιο συμβεί και με εσάς εάν τους διαβάσετε.
Του τίτλους, στα Ιταλικά τους βρίσκετε στα παρακάτω λινκ. http://it.wikiquote.org/wiki/Signore_e_signori,_buonanotte
Το τρέιλερ στο youtube
https://www.youtube.com/watch?v=euZRB-QzK6A


design by clothmoth