Τι θέλει πράγματι η Χαμας (Φράουλες και αίμα)


 Τι θέλει πράγματι η Χαμας (Φράουλες και αίμα)
<<Αφού είπαμε όλα εκείνα  που έπρεπε να ειπωθούν για τη Χαμάς - είναι φονταμενταλιστική, είναι σκληρή, δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, εκτοξεύει πυραύλους εναντίον αμάχων, κρύβει πυρομαχικά στα σχολεία και στα νοσοκομεία, δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους ανθρώπους της Γάζας – μετά, όμως, από όλα όσα είπαμε, πρέπει να σταματήσουμε για μια στιγμή και να ακούσουμε την Χαμάς. Θα μπορούσαμε ακόμη να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση της Χαμας, ίσως ακόμη και να εκτιμήσουμε το θάρρος και την αντοχή του εχθρού μας σε αντίξοες συνθήκες.
Αντ 'αυτού, το Ισραήλ προτιμά να κλείσει τα αυτιά του μπροστά στις απαιτήσεις της άλλης πλευράς, ακόμα και όταν αυτές οι απαιτήσεις είναι σωστές και αντιστοιχούν στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ίδιου του Ισραήλ. Το Ισραήλ προτιμά να χτυπήσει τη Χαμάς χωρίς έλεος με μόνο σκοπό την εκδίκηση. Αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα σαφής ότι: Το Ισραήλ λέει, από τη μια, ότι δεν θέλει να ανατρέψει τη Χαμάς (το Ισραήλ αντιλαμβάνεται ότι αν το κάνει θα βρει, μετά, στο κατώφλι του μια Σομαλία), αλλά δεν είναι διατεθειμένο να ακούσει τα αιτήματά της.
Το Ισραήλ λέει <<Όλοι στη Χαμάς είναι " άγρια θηρία">>. Ας παραδεχτούμε ότι είναι αλήθεια, αλλά εκεί είναι και θα παραμείνουν εκεί τα θηρία, και το Ισραήλ το ξέρει. Οπότε, γιατί να μην τους ακούσουμε;
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν, εξ ονόματος της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ, δέκα προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας δέκα χρόνων. Υπάρχουν, αμφιβολίες ότι η πρόταση πραγματικά ανήκει στις δύο αυτές οργανώσεις, αλλά είναι μια καλή βάση για την επίτευξη συμφωνίας. Ανάμεσά τους δεν υπάρχει ούτε ένα αβάσιμο και άδικο αίτημα.
Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απαιτούν ελευθερία για τη Γάζα. Υπάρχει ίσως ένα πιο κατανοητό και νόμιμο αίτημα; Χωρίς αποδοχή αυτού αποκλείεται να τεθεί ένα τέλος στον κύκλο των δολοφονιών και να αποφευχθεί ένα άλλος μέσα σε λίγους μήνες. Καμία στρατιωτική επιχείρηση - αέρος, ξηράς ή θαλάσσης – δεν δύναται να δώσει λύση. Μόνο αλλάζοντας ριζικά στάση απέναντι στη Γάζα μπορεί να εξασφαλίσει αυτό που όλοι θέλουν, την ειρήνη.
Διαβάστε τον κατάλογο των αιτημάτων και κρίνετε δίκαια αν υπάρχει έστω και ένα άδικο μεταξύ τους,
- η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και η έγκριση οι αγρότες να μπορούν να εργαστούν στη γη τους, μέχρι το τοίχο ασφαλείας? απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Gilad Shalit και στη συνέχεια συνελήφθησαν? λήξη της πολιορκίας και το άνοιγμα των σημείων διέλευσης? άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών? επέκταση της αλιείας? διεθνή εποπτεία της διέλευσης της Ράφα? δέσμευση εκ μέρους του Ισραήλ να διατηρήσει τη κατάπαυση του πυρός για μια δεκαετία και κλείσιμο του εναέριου χώρου της Γάζας στα ισραηλινά αεροσκάφη? χορήγηση αδειών σε κατοίκους της Γάζας να επισκεφθούν την Ιερουσαλήμ και να προσεύχονται στο τζαμί Al Aqsa? δέσμευση από το Ισραήλ να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις των Παλαιστινίων, όπως έπραξε στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας? Τέλος, το άνοιγμα της βιομηχανικής ζώνης στη Γάζα.
Οι όροι αυτοί είναι πολίτικοι, τα μέσα, όμως,  για την επίτευξή τους είναι στρατιωτικά, και βίαια και εγκληματικά. Αλλά η αλήθεια (πικρή) είναι ότι κανείς δεν δίνει δεκάρα για τη Γάζα παρά μόνο  όταν εξαπολύει πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Κοιτάξτε την τύχη του Παλαιστίνιου ηγέτη που είχε βαρεθεί τη βία, Abu Mazen: Το Ισραήλ έκανε ότι περνά από το χέρι του για να τον καταστρέψει. Και ποιο είναι το θλιβερό συμπέρασμα; «Λειτουργεί μόνο με τη βία.»
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος είναι ένας πόλεμος επιλογής και την επιλογή την κάμαμε εμείς οι Ισραηλινοί. Είναι αλήθεια ότι όταν η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ αυτό δεν μπορούσε να μην αντιδράσει. Αλλά σε αντίθεση με ό, τι προσπαθεί να περάσει η ισραηλινή προπαγάνδα, οι πύραυλοι δεν έβρεχαν από τον ουρανό χωρίς λόγο.
Απλά πηγαίνετε πίσω λίγους μήνες: στο σπάσιμο των διαπραγματεύσεων από την Ισραηλινή πλευρά, πόλεμος εναντίον της Χαμάς στη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία των τριών μαθητών της θεολογικής σχολής (είναι αμφίβολο ότι το οργάνωσε  η Χαμάς), τη σύλληψη των 500 ακτιβιστών της Χαμας με ψευδείς κατηγορίες, μπλοκάρισμα των πληρωμών των μισθών στους υπαλλήλους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και την αντίθεση του Ισραήλ στην προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αυτό που ίσως θα μπορούσε να φέρει τη Χαμάς στον πολιτικό στίβο. Όποιος νομίζει ότι η Χαμάς θα μπορούσε να «κάτσει να τις φάει χωρίς να αντιδράσει», πάσχει από αλαζονεία, αυταρέσκεια και τύφλωση.
Στη Γάζα - και, σε μικρότερο βαθμό, και στο Ισραήλ - πληρώνετε μια τρομακτική ποσότητα αίματος. Αυτό το αίμα χύθηκε μάταια. Η Χαμας σφυρηλατείται ταπεινωμένη από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο. Η μόνη δυνατή λύση έγκειται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη όπου το Ισραήλ πηγαίνει.
Ένα λιμάνι στη Γάζα, έτσι ώστε να μπορούν οι παλαιστίνιοι να εξάγουν τις νόστιμες φράουλες τους; Στους Ισραηλινούς ακούγεται σαν αίρεση. Εδώ, για άλλη μια φορά, εμείς οι Ισραηλινοί προτιμούμε το αίμα (Παλαιστινιακό) από τις Φράουλες (Παλαιστίνιων).>>

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θυμήθηκα τα λόγια ενός φίλου θεολόγου με γνώσεις της εκεί κατάστασης ο οποίος μου είπε <<οι Ισραηλινοί μα ίσως και οι Άραβες δεν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα μεταξύ τους αλλιώς, αμέσως μετά την  λύση θα γινόταν κατανοητό και εμφανές ότι αυτοί οι λαοί έχουν την ανάγκη ενός πολέμου ακόμη και εάν αυτός είναι εμφύλιος, ίσως μάλιστα προτιμούν αυτόν το τελευταίο>>

http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.606042

για την μετάφραση
Ψαρρας Δημήτρης

Επιστροφή

Περισσότερα

Νέα πληγή στο σώμα μας

Ξεκίνησε πάνω από την Ι.Μ Επανωσηφη η κατασκευή ενός  ακόμη έργου ΑΠΕ (σαν πρώτο τμήμα ένας αιολικός σταθμός 7 Α/Γ των 0.85 ΜΒ με σύνολο ονομαστικής παραγωγής 5.95 ΜΒ, καθώς ακριβώς δίπλα σχεδιάζονται και άλλα) και μαζί το ξεκοίλιασμα ακόμη ενός βουνού, η καταστροφή ακόμη ενός αγροτικού τοπίου, του ισχυρότερου συγκριτικού πλεονεκτήματος της ενδοχώρας και του πρωτογενή τομέα..


Έχει η Περιφέρεια Κρήτης το κουράγιο να ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό?

Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για το νέο χωροταξικό του Τουρισμού το οποίο επιτρέπει την κατασκευή τύπου ξενοδοχείων, βιλλών με γκολφ (τα ονομάζει σύνθετα καταλύματα) σε περιοχές Νατουρα 2000, δασικές, ύπαιθρο. Στην Ισπανία το ίδιο χωροταξικό άφησε βουνά από απούλητα <<σύνθετα καταλύματα>>, διέλυσε την ύπαιθρο και ήταν ο ένας από τους 2 λόγους για τους οποίους η Ισπανία χρεοκόπησε.


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

Η ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτή υπάρχει, έχει όραμα, σχεδιασμό και το κατεβάζει σε πρόγραμμα.
Για να γίνει αυτό θέλει , Τ.Α. με αρμοδιότητες και κατοίκους που συμμετέχουν και <<επιβάλλουν>>.
Αυτή η προσπάθεια έχει έναν εχθρό, την κεντρική εξουσία.
Παρόλα αυτά η κοινωνία στη Κρήτη όσο αφορούσε τα τοπικά θέματα ήταν συμπαγής ακόμη και τις φορές που ψήφιζε με αντάλλαγμα ποια χάρη θα της γινόταν, ποια μελέτη θα έκανε άνευ διαγωνισμού, ποια ποσά από την κατανάλωση νερού δεν θα πλήρωνε, πόσο τσιμέντο η άσφαλτο θα της έφερνε ο δήμος μέχρι έξω από το χωράφι του κλπ.


ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Προχθές είδα μια ταινία με τον Μαρτσέλο Μαστρογιαννη με τίτλο «κυρίες και κύριοι καληνύχτα» έτος παραγωγής 1976.
Οι διάλογοι μου γέννησαν κάποιες επιθυμίες αλλά μου έλυσαν και κάποιες απορίες και ίσως το ίδιο συμβεί και με εσάς εάν τους διαβάσετε.
Του τίτλους, στα Ιταλικά τους βρίσκετε στα παρακάτω λινκ. http://it.wikiquote.org/wiki/Signore_e_signori,_buonanotte
Το τρέιλερ στο youtube
https://www.youtube.com/watch?v=euZRB-QzK6A


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ

Στην Ιταλία πρόσφατα μετρήθηκε ο πλούτος της χώρας με βάση τα μουσεία, τα έργα τέχνης, το κάθε είδος μνημείο και όλο το πολιτισμό σε υλικό που διαθέτουν και αποφάσισαν να μηνύσουν τους οίκους αξιολόγησης για ψευδή αξιολόγηση της χώρας όσο αφορά το δημόσιο χρέος, θεωρώντας τον πολιτισμό πνεύμα αλλά και πλούτο.


design by clothmoth