Ο Κουτσοτρούλης ΑΠΕ-βίωσε


Συνέχεια αναφερόμαστε όλοι εμείς που αγαπάμε τη Κρήτη στο τι θα συμβεί σε αυτήν και στα βουνά της εάν μπουν έστω και ένα μικρό μέρος των βΑΠΕ που <<σχεδιάζονται>> στο νησί.
Κάπου κάπου αναφερόμαστε και στο κέρδος και την προστιθέμενη άξια που προσφέρουν αυτές οι <<επενδύσεις>>, ειδικά οι πολιτικοί που υπεραμύνονται την <<πράσινη ανάπτυξη>>.
Οι απαντήσεις έχουν δοθεί εδώ και καιρό και είναι γραμμένες με  γεγονότα και πράξεις.
Δυστυχώς <<θυσιάστηκε>> ένα ιστορικό βουνό για τους Μυλοποταμίτες, ο Κουτσοτρούλης.
Σε αυτό βουνό το οποίο, όπως και τα περισσότερα βουνά τις Κρήτης , είναι <<στενό>>, δηλαδή έχει μικρή βάση και ανεβαίνει προς τα πάνω.
Πάνω σε αυτό λοιπόν το βουνό κατασκευάστηκε ένα αιολικός σταθμός ντροπή για τις ΑΠΕ , για τις βΑΠΕ και για όλους μας.
Το έργο κατασκευάστηκε και ανήκε, από μεγάλη κρητική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία τον Δεκέμβρη του 2010 το πούλησε στην ιταλική ENEL (είναι η ιταλική ΔΕΗ) λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας του και όπως κατά γράμμα αναφέρει η Ετήσια Οικονομική Έκθεση της εταιρείας (περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2009 έως 31η Δεκεμβρίου 2009)
 http://www.domik.gr/site/images/stories/ethsia_ekthesi2009.pdf  στο τέλος της σελ 4, η πώληση του ήταν προαποφασισμένη.

Γράφει χαρακτηριστικά  << Η εταιρεία/ όμιλος έχει συνάψει συμφωνία με την εταιρεία ENEL GREEN POWER INTERNATIONAL BV για πώληση των μετοχών που κατέχει στις συγγενείς εταιρείες «Αιολικό Ρούσκιο Α.Ε.» , «Αιολική Ανατολικής Αχαΐας Α.Ε.», «Αιολικά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.» και «Αιολικό Κουλούκωνας Α.Ε.» . Η συμφωνία θα ολοκληρώνεται σταδιακά με την λήψη των αδειών παραγωγής και εγκατάστασης από τις εταιρείες. Δεν αναμένονται όμως έσοδα από τη συνεργασία αυτή στην χρήση 2010>>.
Έχει δυναμικότητα 4.8 ΜW με 6 ανεμογεννήτριες των 0.8 ΜW με ύψος 50μ και οι οποίες για να ανέβουν πάνω σε αυτό το στενό βουνό ανοιχτήκαν δρόμοι, όπου στις στροφές έχουν φάρδος 20 και πλέον μέτρων (από τα συνηθισμένα και ήδη επικίνδυνα 12 μέτρα που χρειάζονται άλλοι αιολικοί σταθμοί), έτσι ώστε οι νταλίκες να μπορέσουν να ανεβάσουν τους τεράστιους πυλώνες πάνω εκεί.
Τώρα εάν σκεφτούμε ότι η πραγματική ενεργειακή απόδοση της ανεμογεννήτριας είναι, μεταξύ 5%-30% στη καλύτερη περίπτωση, τότε η πραγματική ενέργεια που παράγεται από το αιολικό του Κουτσοτρουλη είναι, στη καλύτερη περίπτωση (30%),  1.45 MW.
Δηλαδή καταστράφηκε ένα βουνό ένα τοπίο  για  ένα τόσο μικρό μέγεθος παραγόμενης ενέργειας γιατί απλούστατα δεν μπορούσαν να ανεβάσουν πάνω εκεί μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες λόγο της φυσιογνωμίας του βουνού.
Οι ανεμογεννήτριες των 100 και πλέον μέτρων θα χρειαζόταν στις στροφές ενός στενού βουνού φάρδος δρόμων άνω των 60 μέτρων με αποτέλεσμα να μη μπορούσε τεχνικά το βουνό να σηκώσει τέτοια μεγέθη.
Εδώ φυσικά έρχεται η πολιτική ευθύνη αυτών που δεν κοίταξαν την σκοπιμότητα αυτού του έργου πριν το αδειοδοτησουν και που αποδεικνύει ότι τα βουνά, οι κάμποι, ο χαρακτήρας του νησιού δεν χρειάζεται και δεν << επιτρέπει>> μεγάλες επεμβάσεις.
Τώρα όσο αφορά την προστιθέμενη αξία που άφησε και αφήνει αυτός ο σταθμός στην ελληνική και τοπική οικονομία, θα ήθελα να τονίσω ότι όλα τα υλικά είναι εισαγόμενα και επιδοτούμενα από εμάς, δηλαδή επιδοτούμε την δημιουργία θέσεων εργασίας στην βόρειο Ευρώπη, ότι τα τσιμέντα που έπεσαν ίσως είναι ελληνικής προέλασης αλλά ίσως και όχι μιας και οι περισσότερες τσιμεντοβιομηχανίες μας έχουν πουληθεί σε ξένα συμφέροντα.
Οι πολύ λίγες τοπικές θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή είναι άνευ αξίας μιας και όταν τελειώσει το τερατούργημα ο ντόπιος εργάτης μένει άνεργος και με υποβαθμισμένο τον τόπο του.
Από μόνιμες θέσεις εργασίας, δημιουργήθηκε μόνο μια, αυτή ενός  <<ελεύθερου επαγγελματία>> που προσέχει το βουνό <<μην πέσει>>.
Όσο για τα κέρδη της επιχείρησης που προέρχονται από την πώληση του ρεύματος σε υπέρογκες τιμές σε εμάς, μπορεί να τα δει όποιος θέλει στην ιστοσελίδα http://www.enelgreenpower.com/it-IT/plants/projects/greece/kouloukonas/ και για την απόδοση της μετοχής με την <<υποστήριξη των χρημάτων μας>> στο ιταλικό χρηματιστήριο όπου και είναι εισηγμένη στην ιστοσελίδα  http://www.enelgreenpower.com/it-IT/media_investor/stock_market/stock_ratings/.
Αυτά είναι τα μηνύματα που μας στέλνει ο Κουτσοτρουλης, μας εξηγεί ότι τα βουνά μας δεν είναι φτιαγμένα για το μοντέλο Δανίας, μας εξηγεί ότι δεν κερδίζουμε τίποτα και ότι οι ντόπιοι επιχειρηματίες είναι τα <<οχήματα>> των ξένων.
Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο, για να λειτουργήσει πρέπει να είναι ανοικτό.


Ψαρρας Δημητρης
http://www.phoenix-crete.org/

Επιστροφή

Περισσότερα

Τι θέλει πράγματι η Χαμας (Φράουλες και αίμα)

Αυτό το κρίσιμο άρθρο του Gideon Levy δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Haaretz", την Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2014* και σκέφτηκα να το μεταφράσω


Νέα πληγή στο σώμα μας

Ξεκίνησε πάνω από την Ι.Μ Επανωσηφη η κατασκευή ενός  ακόμη έργου ΑΠΕ (σαν πρώτο τμήμα ένας αιολικός σταθμός 7 Α/Γ των 0.85 ΜΒ με σύνολο ονομαστικής παραγωγής 5.95 ΜΒ, καθώς ακριβώς δίπλα σχεδιάζονται και άλλα) και μαζί το ξεκοίλιασμα ακόμη ενός βουνού, η καταστροφή ακόμη ενός αγροτικού τοπίου, του ισχυρότερου συγκριτικού πλεονεκτήματος της ενδοχώρας και του πρωτογενή τομέα..


Έχει η Περιφέρεια Κρήτης το κουράγιο να ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό?

Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για το νέο χωροταξικό του Τουρισμού το οποίο επιτρέπει την κατασκευή τύπου ξενοδοχείων, βιλλών με γκολφ (τα ονομάζει σύνθετα καταλύματα) σε περιοχές Νατουρα 2000, δασικές, ύπαιθρο. Στην Ισπανία το ίδιο χωροταξικό άφησε βουνά από απούλητα <<σύνθετα καταλύματα>>, διέλυσε την ύπαιθρο και ήταν ο ένας από τους 2 λόγους για τους οποίους η Ισπανία χρεοκόπησε.


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

Η ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτή υπάρχει, έχει όραμα, σχεδιασμό και το κατεβάζει σε πρόγραμμα.
Για να γίνει αυτό θέλει , Τ.Α. με αρμοδιότητες και κατοίκους που συμμετέχουν και <<επιβάλλουν>>.
Αυτή η προσπάθεια έχει έναν εχθρό, την κεντρική εξουσία.
Παρόλα αυτά η κοινωνία στη Κρήτη όσο αφορούσε τα τοπικά θέματα ήταν συμπαγής ακόμη και τις φορές που ψήφιζε με αντάλλαγμα ποια χάρη θα της γινόταν, ποια μελέτη θα έκανε άνευ διαγωνισμού, ποια ποσά από την κατανάλωση νερού δεν θα πλήρωνε, πόσο τσιμέντο η άσφαλτο θα της έφερνε ο δήμος μέχρι έξω από το χωράφι του κλπ.


ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Προχθές είδα μια ταινία με τον Μαρτσέλο Μαστρογιαννη με τίτλο «κυρίες και κύριοι καληνύχτα» έτος παραγωγής 1976.
Οι διάλογοι μου γέννησαν κάποιες επιθυμίες αλλά μου έλυσαν και κάποιες απορίες και ίσως το ίδιο συμβεί και με εσάς εάν τους διαβάσετε.
Του τίτλους, στα Ιταλικά τους βρίσκετε στα παρακάτω λινκ. http://it.wikiquote.org/wiki/Signore_e_signori,_buonanotte
Το τρέιλερ στο youtube
https://www.youtube.com/watch?v=euZRB-QzK6A


design by clothmoth