Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΓΗΣ


Μετά το «κόψιμο η κούρεμα» η Ελλάδα θα πρέπει να επιβιώσει χωρίς άλλα δανεικά, σύμφωνα με την ΕΕ και για να συμβεί αυτό 2 δείκτες πρέπει να γυρίσουν θετικοί.
1 του ισοζυγίου του προϋπολογισμού με πρωτογενή πλεονάσματα
2 του ελλείμματος των εξωτερικών συναλλαγών… δηλαδή αγαπητοί φίλοι πρέπει να εξάγουμε περισσότερο από ότι εισάγουμε αλλά και να παράγουμε αυτό που χρειαζόμαστε για την εσωτερική κατανάλωση.
Οι Κρήτες καταναλωτές θα πρέπει να καταλάβουν ότι κάθε φορά που αγοράζουν ένα ξένο προϊόν (συνήθως φθηνότερο από το Ελληνικό) επιβαρύνουν το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών. Τα 2-3 ευρώ που πιστεύουν ότι γλύτωσαν αγοράζοντας το, θα πρέπει να τα καλύψουν πολλαπλάσια με τη μορφή φόρων, κόψιμο παροχών και μισθών, χάσιμο θέσεων εργασίας αλλά και το χειρότερο από όλα …με την καθυστέρηση της μοναδικής λύσης, της ανάκαμψης του παραγωγικού τομέα που θα είναι η αρχή της ανάκαμψης όλων των άλλων κλάδων. Ενός πρωτογενή τομέα, κολώνα της ανάπτυξης, με τοπική αυτάρκεια, με προϊόντα υψηλής διατροφικής άξιας που έχουν εξαγωγική δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη στην ύπαιθρο, με ταυτόχρονη διάσωση του παραδοσιακού πολιτισμού της Κρήτης.
Από τις παραπομπές στο τέλος θα δείτε ότι η Κορέα, η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ αγοράζουν αγροτική γη στην Αφρική. Υπάρχει πλέον μια διεθνή λέξη για αυτό το γεγονός που λέγεται land grab «αρπαγή γης» ενώ στο διαδίκτυο εξηγούνται μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούν αυτά τα κράτη αλλά και πολυεθνικές εταιρείες για να το επιτύχουν.
Συνήθως τα κράτη που «χάνουν» την γη τους έχουν διεφθαρμένες κυβερνήσεις και χαμηλό βιοτικό επίπεδο ώστε το ξεπούλημα να ονομάζεται «μεταρρύθμιση», «ανάπτυξη» και άλλα τέτοια.
Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής George Sorros πουλά χρυσό και αγοράζει αγροτική γη* η οποία θεωρείται ως η καλύτερη επένδυση με αύξηση 1200% από το 2000, ενώ τα διατροφικά προϊόντα έχουν ετήσιο πληθωρισμό 30%.
Επίσης σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο πλανήτης σε 10-15 χρόνια θα πρέπει να παράγει 70% περισσότερα τρόφιμα για να ξεπεινασει τον αυξημένο πληθυσμό του.
Αυτή θα είναι και η μητέρα των κρίσεων με πολύ …κόψιμο.
Ο σκοπός μας πρέπει να είναι από …χθες, να μην αλλάξει ένα εκατοστό γης χρήση, με τίποτα και για τίποτα, οι άνθρωποι να γυρίσουν να δουλεύουν την γη, οι ξενοδόχοι …σιγά μην!! …οι καταναλωτές, και οι επιχειρήσεις …ίσως!! …να προτιμούν τα κρητικά ποιοτικά προϊόντα.
Αυτό το μοντέλο, όπως έχει συμβεί και στην Δυτική Ευρώπη όπου καλώς η κακώς επιλέξαμε (;) να ανήκουμε, στήνεται από τους πολίτες σαν ομάδες παραγώγων και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μόνο.
Ένα από τα συνθήματα της Γαλλικής Επανάστασης ήταν η κλίση του ρήματος «μάχομαι»:
Εγώ μάχομαι
Εσύ μάχεσαι
Αυτός/η μάχεται
Εμείς μαχόμαστε
Εσείς μαχόσαστε
Αυτοί το εκμεταλλεύονται

 

Ψαρράς Δημήτρης
http://www.phoenix-crete.org/
dimivolt@gmail.com

Παραπομπές:

http://www.marketoracle.co.uk/Article30053.html

http://www.guardian.co.uk/environment/2009/jul/03/africa-land-grab

http://www.theglobeandmail.com/news/opinions/chinas-african-land-grab/article1529779/

http://www.defence.pk/forums/strategic-geopolitical-issues/26089-india-joins-race-land-africa-china-way-ahead.html

http://blog.foreignpolicy.com/posts/2009/07/15/why_is_saudi_arabia_buying_up_african_farmland

Επιστροφή

Περισσότερα

Τι θέλει πράγματι η Χαμας (Φράουλες και αίμα)

Αυτό το κρίσιμο άρθρο του Gideon Levy δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Haaretz", την Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2014* και σκέφτηκα να το μεταφράσω


Νέα πληγή στο σώμα μας

Ξεκίνησε πάνω από την Ι.Μ Επανωσηφη η κατασκευή ενός  ακόμη έργου ΑΠΕ (σαν πρώτο τμήμα ένας αιολικός σταθμός 7 Α/Γ των 0.85 ΜΒ με σύνολο ονομαστικής παραγωγής 5.95 ΜΒ, καθώς ακριβώς δίπλα σχεδιάζονται και άλλα) και μαζί το ξεκοίλιασμα ακόμη ενός βουνού, η καταστροφή ακόμη ενός αγροτικού τοπίου, του ισχυρότερου συγκριτικού πλεονεκτήματος της ενδοχώρας και του πρωτογενή τομέα..


Έχει η Περιφέρεια Κρήτης το κουράγιο να ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό?

Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για το νέο χωροταξικό του Τουρισμού το οποίο επιτρέπει την κατασκευή τύπου ξενοδοχείων, βιλλών με γκολφ (τα ονομάζει σύνθετα καταλύματα) σε περιοχές Νατουρα 2000, δασικές, ύπαιθρο. Στην Ισπανία το ίδιο χωροταξικό άφησε βουνά από απούλητα <<σύνθετα καταλύματα>>, διέλυσε την ύπαιθρο και ήταν ο ένας από τους 2 λόγους για τους οποίους η Ισπανία χρεοκόπησε.


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

Η ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτή υπάρχει, έχει όραμα, σχεδιασμό και το κατεβάζει σε πρόγραμμα.
Για να γίνει αυτό θέλει , Τ.Α. με αρμοδιότητες και κατοίκους που συμμετέχουν και <<επιβάλλουν>>.
Αυτή η προσπάθεια έχει έναν εχθρό, την κεντρική εξουσία.
Παρόλα αυτά η κοινωνία στη Κρήτη όσο αφορούσε τα τοπικά θέματα ήταν συμπαγής ακόμη και τις φορές που ψήφιζε με αντάλλαγμα ποια χάρη θα της γινόταν, ποια μελέτη θα έκανε άνευ διαγωνισμού, ποια ποσά από την κατανάλωση νερού δεν θα πλήρωνε, πόσο τσιμέντο η άσφαλτο θα της έφερνε ο δήμος μέχρι έξω από το χωράφι του κλπ.


ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Προχθές είδα μια ταινία με τον Μαρτσέλο Μαστρογιαννη με τίτλο «κυρίες και κύριοι καληνύχτα» έτος παραγωγής 1976.
Οι διάλογοι μου γέννησαν κάποιες επιθυμίες αλλά μου έλυσαν και κάποιες απορίες και ίσως το ίδιο συμβεί και με εσάς εάν τους διαβάσετε.
Του τίτλους, στα Ιταλικά τους βρίσκετε στα παρακάτω λινκ. http://it.wikiquote.org/wiki/Signore_e_signori,_buonanotte
Το τρέιλερ στο youtube
https://www.youtube.com/watch?v=euZRB-QzK6A


design by clothmoth