ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ


Τις προηγούμενες εβδομάδες κατατέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο επείγον επερώτηση από τον ευρωβουλευτή Κ.Αρσενη.
Ζητά η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο ACCOBAMS που έχει συνυπογράψει και επικυρώσει.
<<Πριν την έναρξη των ερευνών δεν προηγήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ούτε περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς δεν προβλέπεται σχετική υποχρέωση από την ελληνική νομοθεσία. Δεδομένου ότι τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν προβλεφθεί για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών αποκλίνουν σημαντικά από τα οριζόμενα στο πρωτόκολλο ACCOBAMS τα οποία αποτελούν διεθνές σημείο αναφοράς (π.χ. ένας οπτικός και ένας ακουστικός συνολικά παρατηρητές αντί για δύο οπτικούς και έναν ακουστικό ανά βάρδια, δηλαδή συνολικά επτά παρατηρητές)>>.
Η απάντηση του πρώην υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ Μανιάτη ήταν << Τα θαλάσσια κήτη κινδυνεύουν λιγότερο από σεισμικές έρευνες, απ’ότι οι Έλληνες από πρωτοβουλίες κάποιων ευρωβουλευτών>>.
Τα δεδομένα είναι ότι η νοτιοδυτική Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος στο πλανήτη όπου οι Φυσητήρες ζουν 12 μήνες το χρόνο, ότι είναι ένα ζώο μοναδικό μιας και είναι ο μεγαλύτερος εγκέφαλος που υπήρξε στη γη με 18 μέτρα μήκος και 40 τόνους βάρος.
Ο Αλέξανδρος Φραντζής, δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας και
επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών <<Πέλαγος>>
περιγράφει.
Ο φυσητήρας και το κοινό δελφίνι χαρακτηρίζονται ως
<<κινδυνεύοντα>> τόσο από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της
Ελλάδας, όσο και από την IUCN για το σύνολο του μεσογειακού πληθυσμού
τους, ενώ το ρινοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο
χαρακτηρίζονται ως <<τρωτά>> και η περιοχή από Κύθηρα έως νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι διεθνώς προστατευόμενη.
http://www.pelagosinstitute.gr/gr/prostasia/prostatevomenes_perioches.html
Αυτοί οι ήχοι γίνονται αντιληπτοί από τα κήτη σε αποστάσεις μέχρι και 3.000 χμ . Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ας σκεφτούμε ότι η απόσταση Κέρκυρας - Κρήτη είναι μόλις 500 χλμ, Κέρκυρα-Αφρική 700 χλμ και ότι η απόσταση Αθήνα Λονδίνο είναι μόλις 2.400 χλμ.>>
<< Φανταστείτε λοιπόν ένα αντίστοιχο ηχητικό περιβάλλον για τον άνθρωπο. Θα
ήταν σαν να γίνονται ισχυρές εκρήξεις με δυναμίτη στη γειτονιά μας για
πολλές εβδομάδες κάθε 5-10 δευτερόλεπτα!>>.
Μόλις φέτος 16 φορείς από την Ιταλία εξέδωσαν ανακοίνωση εκφράζοντας την αγανάκτηση τους για τον συνεχή εκβρασμό νεκρών φαλαινών και δελφινιών, οφειλόμενα , σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη έρευνα υδρογονανθράκων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της Ιταλίας.
Η παρουσία των κητών αυτών συμπεριλαμβάνεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας Κρήτης για τον τουρισμό σαν ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, μιας και η παρακολούθηση των φαλαινών είναι η νούμερο 1 οικολογική οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως…….άραγε η Περιφέρεια θα πράξει το αυτονόητο?
Όταν βλέπουμε να σχεδιάζουν την διαχείριση 500 δις ορυκτού πλούτου και να τσιγκουνεύονται τις 5 θέσεις εργασίας επιπλέον για 6 μήνες, μας έρχονται 2 πράγματα στ μυαλό πρώτα  η ερώτηση …………….Μήπως τελικά είναι και αυτοί σαν τους <<επενδυτές των ΑΠΕ>> που δεν έχουν πληρώσει εδώ και 5 χρόνια το ενοίκιο των 300 ευρώ στους κτηνοτρόφους που τους νοίκιασαν τις εκτάσεις για αιολικούς σταθμούς που έχουν γίνει με ελλιπέστατες περιβαλλοντικές μελέτες? Η εμείς γράφουμε στο κούτελο <<ΚΟΡΟΙΔΑ>>.
Πιστεύουμε ότι περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να συμβαδίζουν, πόσο μάλλον όταν υπάρχει η πιθανότητα ο <<θησαυρός>> να αποδεδειχθεί  <<άνθρακας>>.
Επίσης πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο δρόμος που μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε , πολιτισμικά και εν συνεχεία οικονομικά είναι ο ίδιος που μας προτείνεται γενικά σαν λύση αλλά και στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Όπως είπε κάποτε ο Βίκτωρ Ουγκώ <<υπάρχουν άνθρωποι που θα πλήρωναν από την τσέπη τους για να διεφθαρθουν>>.

Ψαρρας Δημήτρης
http://www.phoenix-crete.org/

Επιστροφή

Περισσότερα

Τι θέλει πράγματι η Χαμας (Φράουλες και αίμα)

Αυτό το κρίσιμο άρθρο του Gideon Levy δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Haaretz", την Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2014* και σκέφτηκα να το μεταφράσω


Νέα πληγή στο σώμα μας

Ξεκίνησε πάνω από την Ι.Μ Επανωσηφη η κατασκευή ενός  ακόμη έργου ΑΠΕ (σαν πρώτο τμήμα ένας αιολικός σταθμός 7 Α/Γ των 0.85 ΜΒ με σύνολο ονομαστικής παραγωγής 5.95 ΜΒ, καθώς ακριβώς δίπλα σχεδιάζονται και άλλα) και μαζί το ξεκοίλιασμα ακόμη ενός βουνού, η καταστροφή ακόμη ενός αγροτικού τοπίου, του ισχυρότερου συγκριτικού πλεονεκτήματος της ενδοχώρας και του πρωτογενή τομέα..


Έχει η Περιφέρεια Κρήτης το κουράγιο να ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό?

Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για το νέο χωροταξικό του Τουρισμού το οποίο επιτρέπει την κατασκευή τύπου ξενοδοχείων, βιλλών με γκολφ (τα ονομάζει σύνθετα καταλύματα) σε περιοχές Νατουρα 2000, δασικές, ύπαιθρο. Στην Ισπανία το ίδιο χωροταξικό άφησε βουνά από απούλητα <<σύνθετα καταλύματα>>, διέλυσε την ύπαιθρο και ήταν ο ένας από τους 2 λόγους για τους οποίους η Ισπανία χρεοκόπησε.


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

Η ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτή υπάρχει, έχει όραμα, σχεδιασμό και το κατεβάζει σε πρόγραμμα.
Για να γίνει αυτό θέλει , Τ.Α. με αρμοδιότητες και κατοίκους που συμμετέχουν και <<επιβάλλουν>>.
Αυτή η προσπάθεια έχει έναν εχθρό, την κεντρική εξουσία.
Παρόλα αυτά η κοινωνία στη Κρήτη όσο αφορούσε τα τοπικά θέματα ήταν συμπαγής ακόμη και τις φορές που ψήφιζε με αντάλλαγμα ποια χάρη θα της γινόταν, ποια μελέτη θα έκανε άνευ διαγωνισμού, ποια ποσά από την κατανάλωση νερού δεν θα πλήρωνε, πόσο τσιμέντο η άσφαλτο θα της έφερνε ο δήμος μέχρι έξω από το χωράφι του κλπ.


ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Προχθές είδα μια ταινία με τον Μαρτσέλο Μαστρογιαννη με τίτλο «κυρίες και κύριοι καληνύχτα» έτος παραγωγής 1976.
Οι διάλογοι μου γέννησαν κάποιες επιθυμίες αλλά μου έλυσαν και κάποιες απορίες και ίσως το ίδιο συμβεί και με εσάς εάν τους διαβάσετε.
Του τίτλους, στα Ιταλικά τους βρίσκετε στα παρακάτω λινκ. http://it.wikiquote.org/wiki/Signore_e_signori,_buonanotte
Το τρέιλερ στο youtube
https://www.youtube.com/watch?v=euZRB-QzK6A


design by clothmoth